Factors influencing gut microbiota
Influencia de la microbiota en la regulación del sistema inmune
En los últimos años, el avance en el conocimiento de la microbiota intestinal ha demostrado que es clave en el desarrollo y estado de salud de los seres humanos. Son muchos los factores que influyen en la microbiota intestinal y en su equilibrio, siendo nuestro estilo de vida uno de los factores clave. Existe una asociación entre la alimentación y la práctica de ejercicio físico. Las personas que tienen una vida activa tienen una dieta más sana, rica en fibra, verduras y frutas, mientras que el sedentarismo se asocia a dietas con mayor contenido en grasa y menor en fibra. Nuestro comportamiento alimentario y la práctica de ejercicio físico, determinan la diversidad microbiana, así como la presencia de bacterias beneficiosas para nuestra salud. La influencia de estos factores viene determinada por el estado fisiológico del individuo (enfermedad/salud, obeso/delgado, joven/viejo), por lo que es necesario seguir investigando para determinar cómo se producen los cambios en la microbiota en función del individuo para poder avanzar hacia recomendaciones personalizadas de nutrición y ejercicio según las necesidades de cada uno.
What factors affect the intestinal microbiota?
Factors affecting the intestinal microbiota: there are extrinsic factors such as the microbial load of the environment, daily factors such as habits and types of food, composition of the maternal microflora, stress, consumption of chlorinated water, being these alterations minor compared to those produced by the consumption ...
What factors favor the development of the microbiota?
The final composition of the intestinal microbiota is influenced by intrinsic factors (secretions of the intestine itself) and extrinsic factors (diet, stress, environment, antibiotic therapy, use of probiotics, etc.).
Microbiota and the immune system pdf
Interest in the field was sparked by a 2004 study that showed that germ-free (GF) mice exhibited an exaggerated HPA axis response to stress compared to non-GF laboratory mice.[1] The study showed that the first of the gut-brain interactions occurs between the sight and smell of food and the release of gastric secretions, known as the c-phase.
The first of the gut-brain interactions was shown to occur between the sight and smell of food and the release of gastric secretions, known as the cephalic phase or cephalic response to digestion.[4][5][6] The gut-brain axis, the HPA axis and the HPA axis, is the first of these interactions.
The gut-brain axis, a bidirectional neurohumoral communication system, is important for maintaining homeostasis and is regulated through the central and enteric nervous systems and the neural, endocrine, immune, and metabolic pathways, and especially including the hypothalamic-pituitary-adrenal axis (HPA Axis). [1] That term has been expanded to include the role of the gut flora as part of the "microbiome-gut-brain axis", a linkage of functions that includes the gut flora.[1][3][2][3][2
Interest in the field was sparked by a 2004 study (Nobuyuki Sudo and Yoichi Chida) that showed that germ-free mice (genetically homogeneous laboratory mice, born and raised in an antiseptic environment) showed an exaggerated HPA axis response to stress, compared to non-germ-free mice. GF. laboratory mice[1].
5 funciones de la microbiota
La diabetes tipo 1 (T1D) es actualmente una enfermedad autoinmune que se presenta con mayor frecuencia y a edades más tempranas. El desarrollo de la DMT1 requiere de predisposición genética y factores ambientales, los cuales influyen en la microbiota intestinal en la infancia temprana y podrían aumentar el riesgo de autoinmunidad asociada a la DMT1. En México no se han publicado estudios de microbiota en niños <6 años de edad con T1D.
Reportamos dos casos mexicanos contrastantes de T1D en niños <6 años de edad y un tercer caso de un niño sano antes de la autoinmunidad y el inicio de la T1D. Se analizan los factores perinatales, los regímenes de alimentación en el primer año de vida y la composición de la microbiota intestinal y se relacionan con la aparición de la T1D. Los tres casos muestran un perfil de microbiota particular con una diversidad bacteriana disminuida en comparación con los niños sanos, lo que podría estar relacionado con factores ambientales previos al desarrollo de la T1D y al control de la enfermedad.
Los casos de lactantes con T1D presentaron una diversidad bacteriana disminuida, que apareció antes de la autoinmunidad y el inicio de la T1D. El control glucémico podría tender a corregir la disbiosis intestinal en los niños con T1D. Se necesitan estudios prospectivos de seguimiento de niños sanos con alto riesgo genético para evaluar los factores relacionados con la estructura de la microbiota.
Functions of the intestinal microbiota
The gastrointestinal tract of a healthy fetus is considered sterile. During the birth process and immediately thereafter, microbes from the mother and the surrounding environment colonize the infant's gastrointestinal tract promoting the development of a complex microbiota. The succession of microorganisms colonizing the intestinal tract is more marked in early development, as the nature of feeding influences the switch from breast to formula and at weaning with the introduction of solid food. The dynamic balances that exist between the gastrointestinal microbiota, host physiology and diet are directly influenced by the initial acquisition, developmental succession and eventual stability of the intestinal ecosystem. The development of the gut microbiota is discussed in terms of initial acquisition and subsequent succession of bacteria in infants. Intrinsic and extrinsic factors influencing microbial succession and their importance in health are considered.